Byta växelaxel på treväxlad Sachs

Fråga: Axeln till växelpedalen på min fotväxlade Sachs är helt blank. Det finns inga splines kvar längre och pedalen bara slirar. Kan man byta själv och finns det axlar att köpa?

Anders

Svar: Det finns nytillverkade axlar till Sachsmotorerna. Kolla med Mopeddelar, Rinab eller Mopedrenovering. Det är enkelt att byta axeln. Det som behövs är ett skruvstycke och en kopparhammare.

Mät först hur långt in armen sitter på axeln från valfritt håll så att nya axen hamnar likadant. Placera axeln mellan backarna på ett skruvstycke så att backarna stöder mot armen på axen. Knacka sedan ut axeln med en kopparhammare (ett måste vid monteringen för att inte skada axelns ände).

Sätt i den nya axeln och knacka in den i armen (från rätt håll!) med skruvstycket som stöd. Axeln sitter normalt fast med presspassning, men om den glider in lätt i armens hål måste den låsas med Loctite eller liknande.

Om pedalen har skador på sina invändiga splines måste även den bytas – annars kan den nya axeln snart se som den gamla.

Jim Lundberg

Axeln finns som reservdel hos flera mopedfirmor och kostar ett par hundralappar. Men byt växelpedalen samtidigt om den också har skadade splines.
Axeln placeras på ett skruvstycke så att armen stöder mot skruvstyckets backar. Sen är det bara att knacka ur axeln, men mät först hur långt den sticker ut ur armen. Montera i omvänd ordning på skruvstycket.
Rulla till toppen