8,5 eller 12 millimeter på Sachsförgasaren?

Sachsförgasare av fabrikat Bing med beteckningen 1/8,5/5. Innan denna hade Sachsmotorerna den så kallade ”Paddförgasaren” (se nedan) på 12 mm trots att de tidiga motorerna var strypta till 0,8 hk.

Fråga: Jag har köpt en Sachsmotor på 1 hk och med trampor. Förgasaren är på 12 mm. Varför sitter det en 12 mm förgasare på? Som standard är det 8,5 mm. Vilka för-/nackdelar med stor eller liten förgasare.

Kan man byta till en 8,5 mm förgasare för att få rätt bestyckning på förgasaren? Har mycket svårt att få mopeden att gå bra! Har renoverat motorn med nya lager packningar mm. Tacksam för hjälp!

Mvh

Lars-Göran

Svar: Tidiga Sachsmotorer (på 50-talet) hade 12 mm-förgasare som kallades ”Paddförgasare” på grund av sin form. Dessa hade beteckningen 1/12/20 eller 1/12/35 där ”12” står för borrningen i mm. Detta var under den tiden som mopedmotorer var begränsade till 0,8 hk vilket ändrades 1961 då man höjde tillåtna effekten på mopeder till 1 hk, men då hade redan 8,5 mm-förgasaren använts några år. Den förgasaren är faktiskt 9,2 mm trots att den enligt beteckningen ska vara på 8,5 mm (1/8,5/5).

8,5 mm-förgasaren borde vara den korrekta förgasaren till din motor. Till den ska det vara ett huvudmunstycke med storleken 54. Observera att dessa Bingförgasare ska ha det långa munstycket som är 31 mm från änden upp till slutet på gängan.

Uppgiften att din motor är på 1 hk bör komma av typskylten ovanpå motorn, men sen beror det på vilken kolv och cylinder som sitter på i nuläget. En cylinder på 1 hk har en plugg i insuget med ett hål på 9,2 mm och kolven har en ”fabrikslucka” mitt för insuget.

Jim Lundberg

De första Sachsmotorerna i mitten av 50-talet hade Bingförgasaren på bilden med beteckningen 1/12/20 eller 1/12/35 med flera. Denna förgasare kallas ”Paddförgasare” efter sin form och hade en borrning på 12 mm och ska ha samma storlek på huvudmunstycket, alltså 54, som den senare förgasaren med mindre borrning.
Bingförgasarna (även ”Paddan”) på Sachsmotorerna har det långa huvudmunstycket som är 31 mm från änden till slutet på gängan.
Rulla till toppen