Rätt olja till växellådan?

Fråga: Hej! Jag har äntligen hittat 20W-20 motorolja i 1-litersflaskor. Mekonomen säljer dem faktiskt för en hundring. Men jag går vilse i djungeln av klassningar, trots Jims tappra försök att reda ut snåren. Oljan är klassad API SG/CF. Men även CCMC G2/D1.

Hur fungerar den ihop med gulmetaller tro?

/Knut

Svar: Nu förutsätter jag att du ska ha oljan i växellådan på ett gammalt fordon. Om du menar denna olja så är det en motorolja och den klassificeras inte med GL som ju betyder Gear Lubricant – eller växellådsolja på svenska. Det är ju GL 4 och uppåt som kan innehålla additiv som kan angripa gulmetaller som brons. Motoroljor innehåller inte dessa additiv. Men idag finns det till och med växellådsoljor av klass GL 5 som är ”snälla” mot gulmetaller.

Däremot så brukar motoroljor ur smörjsynpunkt motsvara växellådsoljor av klass GL1 och därför går de ofta att använda i äldre växellådor. Den olja du hittade fungerar alltså i växellådan. Men motoroljor kan vara ”halare” än växellådsoljor och kan i vissa fall orsaka att kopplingen vill slira.

Jim Lundberg

Rulla till toppen