Rex Crossline i originalskick?

Roberts Rex, Den har som synes pakethållare och kort sadel trots att ramen ser ut som den sportigare modellen Crossline. Vid pilen ser man fästet där långsadeln ska sitta monterad.

Fråga: Hejsan. Jag har kommit över Rex Crossliner som gäckar mig lite. Den är rödmetallic som ser väldigt original ut men det sitter pakethållare och kort sadel på. Har inte lyckats hitta någon mer sådan.

Pakethållaren är svetsad i bakramen och fästet till långsadeln (pilen, övre bilden) ser oanvänt ut. Har du hört om det gick att beställa dessa moppar med pakethållare som standard på 50 talet? Tacksam för svar och väldigt nyfiken.

Robert Ekström

Svar: Rex Crossline fanns bara i 1956 och 1957 års kataloger, och 1956 hade den Victoria MS 50-motorn (”korta motorn”). Din moped har Victoria MS 51-motorn (”långa motorn”) som satt i 1957 års Crossline. Modellen Crossline fanns enbart i blå kulör, medan andra modeller även fanns i röd kulör.

Nu vet jag inte om bakramen går att skruva loss på dessa mopeder, men om så är fallet kan man ju lätt byta ut den. Crossline har ju bara ett enkelrör per sida som går från sadelröret ner till hjulaxeln på och på dessa rör sitter det ett justerbart fäste med ett antal hål för staget till långsadelns bakkant.

Bakramen på din moped ser precis ut som på andra Rexmodeller från perioden. Pakethållaren är då svetsad i bakramen på samma vis som på din. Men om bakramen inte går att skruva loss utan är svetsad nere vid hjulaxeln blir det knepigare. Det förekom dock att det lämnade lite ”mixade” mopeder från fabrikerna ibland – kanske beroende på att vissa chassiedelar var slut.

Baklampan som sitter på din moped ser dock ut att komma från en motorcykel. Den modellen av lampa satt bland annat på Rex motorcyklar. I stort sett alla mopeder med kort sadel (större cykelsadel) har pakethållare som standard. På 60-talet fick även mopeder med långsadel pakethållare (Puch Dakota, Zündapp Sport Combinette, MCB Topper med flera).

Jim Lundberg

1956 års Rexkatalog. Här har Crossline den korta Victoriamotorn MS 50 som måste cyklas igång.
1957 års Rexkatalog. Här har Crossline fått den långa Victoriamotorn med inbyggda pedaler som gör att man kan kickstarta (starta motorn när mopeden står stilla).
1957 års Rexkatalog igen. Här är den Fleetline som det hänvisas till i annonsen om Crossline.
Rulla till toppen