Rätt muttrar till topplocket på Victoria EM 50

De muttrar som Thomas fick med. Dessa kallas spärrtandade flänsmuttrar och som det låter så skär dessa tänder in i underliggande gods. Bra när man exempelvis hänger upp sprinklerrör i taket, men inte på ett mopedtopplock i mjuk aluminium som kommer att rivas sönder om man lossar muttern igen.

Svar: Hej! Jag köpte nya pinnbult till topplocket på min Victoria EM50. Det medföljde muttrar av denna typ (bilden ovan). Om jag använder planbrickor blir pinnbulten för kort. Ska brickor användas till denna typ av mutter?

Thomas Persson

Svar: Du har fått fel typ av flänsmutter som de där muttrarna kallas. De som du fick har en låsfunktion med vinklade tänder som skär in i underliggande gods vid åtdragning. De kallas för spärrtandad flänsmutter. Bra för låsning, men på en aluminiumtopp så kommer muttrarna att riva sönder godset varje gång de lossas.

Men en flänsmutter ersätter brickan så det är rätt så långt, men slipa ner tänderna på dina muttrar så blir det bra. Mutterns fläns sprider ut trycket på en större yta så att det mjuka aluminiumgodset inte deformeras så mycket vilket kan leda till att hålen för pinnskruvarna krymper så att topplocket blir svårt att få bort nästa gång.

Jim Lundberg

Men det finns flänsmuttrar utan spärrtandning och dessa är perfekta på mjuka aluminiumtopplock då de ersätter planbrickor och sprider ut trycket över en större yta.
Spärrtandningen går rätt lätt att slipa bort mot en slipskiva. Man måste bara se till att inte slipa snett – annars kommer muttern att går ner mot godset på sniskan med brytningar som följd..
Rulla till toppen