Ingen värme i Saab

Fråga: Jag har en fråga om värmen i kupén på min Saab 9-3 2004. Den är dålig eller inte alls. Visst ska väl termostaten vara stängd vid uppstart av motorn för att den ska når arbetstemperatur snabbt och sedan öppna vid cirka 85 grader? Jag har bytt termostat och värmen blev lite bättre. Jag kontrollerade den gamla termostaten och kokade den. Vid omkring 90 grader, och jag tycker det verkar bakvänt, utvidgar/förlänger spindeln cirka 4-6 millimeter, vilket borde stänga flödet enligt mig, eller tänker jag fel?

Tommy

Svar: Hej Tommy, din bil är egentligen för ny för vår tidning men vi tar upp den ändå eftersom liknande problem uppstår även på äldre bilar. Jag tror att termostaten öppnar, och inte stänger, annars skulle motorn blivit riktigt varm.

Att byta termostat kan hjälpa vid dålig värme, men det kan bero på flera saker. Min bästa gissning i ditt fall är att värmepaketet är lite igensatt. Prova att spola ur det ordentligt och gör det mot det normala flödet för att rensa ur elementet bättre. Näst bästa gissningen är spjällen, om jag minns rätt är de elstyrda din bil. Kontrollera att de öppnar som de ska, annars blir det inte full värme.

Lycka till

Robert Gustavsson

Rulla till toppen