Hur tjock packning i HMW mopedmotor?

Fråga: Har en HMW 50N från 1958. Kan jag ha 0,8 mm tjock packning mellan vevhushalvorna? Har nyss gjort en. Och för det andra – stålbussningen runt axeln för trampan (utvändig 20mm), spåret i hålet – ska den vara uppåt och trycker man in den inifrån?

Bengt Bäckström

Svar: Packningen mellan blockhalvorna på mopedmotorer brukar endast vara 0,20 – 0,30 mm tjocka. Visst kan man använda en tjockare packning, men då bör man se över samtliga axlars axialspel som generellt ska ligga på runt 0,20 mm. Monterar man en tjockare packning så ökar axialspelet. I ditt fall kan axialspelet öka med 0,50 till 0,60 mm vilket innebär att samtliga axlar i motorn bör få extra shimsbrickor på 0,50 till 0,60 mm.

När det gäller hylsan på pedalaxeln så är jag inte med på vilken det gäller och på vilken sida av motorn den ska sitta. Pedalaxeln är lite drygt 16 mm och om hylsan du avser är 20 mm utvändigt är det en rätt tunn hylsa med en godstjocklek på 2 mm. HMW 50N är med i Stora Tvåtaktsboken, del 2, men jag hittar inte en så tunn hylsa där till pedalaxeln.

Jag lägger ut ett par sprängskisser till HMW 50N så kanske du känner igen hylsan och kan ange vilket nummer den har. Men även om man identifierar hylsan så framgår det tyvärr inte hur den ska sitta.

Jim Lundberg

Rulla till toppen