Vilken bensin i BMW R69 S?

Fråga: Hej. Ska försöka att få liv i min BMW R69 S, 1967 års modell. Jag undrar vilket bränsle som jag kan tanka idag? Körde senast 2005 på 98 oktan + blytillsats.

Mvh Thomas

Svar: Enligt den engelskspråkiga instruktionsboken ska R69 S ha ”super” bensin vilket idag verkar motsvara 98 oktan så jag skulle nog välja att fortsätta med 98 oktan för att inte riskera tändningsknack. Motorer med aluminiumtopplock har ventilsäten av stål och brukar därför klara sig utan blyersättning, men en flaska blyersättning på en halvliter kostar drygt en hundralapp och räcker till uppåt 500 liter bensin så det är en billig ”försäkring” mot nerkörda ventiler och säten.

Men även om man kör med blyersättning i äldre motorer kan det vara bra att kolla ventilspelet lite oftare än vanligt. Börjar ventilspelet att minska kan det vara ett tecken på att ventiler och säten håller på att nötas ner (egentligen handlar det om mikrosvetsar där ventil och säte bränner fast mot varandra där lite material rycks loss från tätningsytorna varje gång ventilen öppnar).

Jim Lundberg

Rulla till toppen