Monark Monarscoot som bara startar vid full gas

Fråga: Halloj, jag har en ILO Piano som sitter på en Monark Monarscoot från 1958. Nu till problemet. Den startar bara till om jag håller full gas när man trampar runt den. Har rengjort förgasaren enligt konstens alla regler samt har bra gnista. Vad kan problemet vara?

Mvh Samuel

Svar: Förutsatt att förgasaren verkligen fungerar som den ska och att luftfiltret är monterat så kan felet ligga hos packboxarna i vevhuset – och då ofta den som sitter på svänghjulssidan där den får sämre smörjning än packboxen på transmissionssidan. Det brukar synas olja bakom tändplattan om packboxen läcker.

Men nu vet jag inte om motorn går normalt när den väl har startat. Om en packbox läcker i vevhuset så får man dels trampa runt motorn rätt snabbt för att den ska starta, och det händer att man till och med måste rullstarta den. Men sen brukar den inte vilja gå på tomgång utan motorn måste mer eller mindre rusas för att inte stanna.

Men det kan vara andra orsaker till att motorn är svårstartad. Ibland är det tändsystemet och det är lätt att testa vad felet ligger. Trampa runt motorn utan att hålla full gas. Ha bara lite gas – precis som man ska kunna göra om allt fungerar som det ska. Gör några startförsök (utan att starta motorn) och ta sedan ur tändstiftet. Är detta torrt så kommer det inte fram bränsle (packboxar, läckande packningar, stopp i förgasaren). Är tändstiftet istället blött så ligger felet troligtvis i tändsystemet. I det senare fallet kan en justering av brytaravståndet ge en starkare gnista.

Jim Lundberg

Packboxar går ofta att byta utan att dela på motorn. Man slår antingen ett par hål i sidan på boxen med en syl – eller så borrar man hålen (försiktigt – det sitter ett kullager precis innanför). Sen skruvar man i plåtskruvar som man kan dra i med en tång. Om man väljer att borra bör borren doppas i fett så att inga spån ramlar in i kullagret. Blås gärna med tryckluft i insuget (med kolven i topp) för att säkerställa att inget borrspån hamnat i lagret. Smörj in packboxens tätningsläpp med fett innan montering – annars kan den brännas vid första starten.
Rulla till toppen