Finns det avluftning på Rödqvarnans växellåda?

Fråga: Hej! Har en Rödqvarna 118cc från 1951. Köpte den helrenoverad för ca 15 år sedan. Har inte kört med den annat än prov startat den då och då. Har tänkt att besikta den och börja använda den litegrann.

Det jag undrar är nu när jag varmkörde motorn för att byta olja och öppnade oljepluggen var det mycket tryck på oljan, finns det någon avluftning på växellådan som kan ha blivit tät? har letat men hittar ingen.

Bengt Söderlund

Fråga: Det finns i stort sett alltid någon form av avluftning/ventilation till växellådan på denna typ av motorer. Jag har tyvärr bara en Husqvarnamotor att kika närmare på och där fanns det inget lufthål i påfyllningspluggen ovanpå motorn. Där är det annars vanligt att ventilationshålet sitter. Men det kan även finnas ett litet hål i blocket som då sitter högt upp av förståeliga skäl.

Någon som vet mer om ventilationen på Husqvarnamotorn? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Ett vanligt ställe för ventilationshål är i påfyllningspluggen ovanpå växellådan – dock inte på denna. Men man kan borra ett eget. Då borrar man ett hål (3 – 4 mm) i botten av pluggen och sedan ett litet hål (1,5 – 2 mm) från sidan i en av sexkanterna och som möter det första hålet. Det är bra att man ser till att det lilla hålet är vänt bakåt i förhållande till färdriktningen.
Så här kan man borra kanalen för ventilation. Det lilla hålet ska vara vänt bakåt när pluggen är fastdragen.
Rulla till toppen