Min moped sköt iväg luftfiltret!

Fråga: Hej, var ute och körde med min moped igår som började gå lustigt då den började baktända och sköt iväg luftfiltret.

Nu till frågan: kan det vara kondensatorn som har blivit dålig? Borde ju inte vara kondensatorn då den är ny. För övrigt startar den hur fint som helst och går relativt bra upp till 40 km/h och då börjar den misstänka och gå väldigt hackigt.

Alex Oskarsson

Svar: Under några år förekom det mängder med usla kondensatorer från låglöneländer på marknaden. En del var så dåliga att de var trasiga redan i butiken. Det kan ju vara så att några av dessa fortfarande finns i omlopp. Så nytt är tyvärr inte alltid bra. Testa gärna med en annan kondensator och kräv då att få en kvalitetskondensator av säljaren.

Sen kan det vara något med brytarna som spökar. Om brytararmen kärvar kan det bli så att brytarna inte hinner stänga vid högre varv. Har motorn stått länge kan det ha uppstått rost på brytararmens axel. Har brytarna en fiberbussning kan denna svälla om mopeden stått fuktigt. Det kan även vara brytarfjädern som håller på att gå av, även om det är ovanligt.

Men ibland kan fel vara enklare än man tror så börja med att byta tändstift.

Jim Lundberg

Ibland kan en ”loppa på stiftet” vara så pass liten att motorn ändå fungerar på låga varv, men inte när man gasar på. Då är gnistan för klen för den ökande bränslemängden och motorn kan börja misstända rejält. Tändstift kan även orsaka misständningar om isolatorfoten blivit sotig.
Rulla till toppen