Bakljusen oxiderar

Fråga: Jag har en liten husvagn, en Polar 300 från 1979, där det brukar vara problem med kontakt i lampkontakterna med ett par års periodicitet och problem får alltid en kulmen när det är dags att besiktiga den 45 år unga fulsnygga vagnen. Den har Talmu original baklyktor och jag har till största delen ”LEDifierat” lamporna vilket verkar fungera bättre än med glödlampor.
Min fråga är: vilket som är bästa medlet att skydda kontaktytorna från oxidation och ärg?
Jag har provat såväl kontaktolja som rostskyddsvax. Det tunnflytande vaxet torkar och ramlar av och kontaktoljan verkar bara söla ner fel grejer.
Jag har likaså sporadiska kontaktproblem i den 13-poliga modernare kontakten. Denna skall man ha helt ren och torr sägs det och det har jag följt. Kanske är det bättre med saltvattenresistent smörjfett på lampsocklarna?

Ingvar

Svar: Grattis till en kul vagn. Att det bildas oxid på tid och längd är inte ovanligt och i slutet av 1970-talet hade Talmu kanske inte lika hög kvalitet som andra lykttillverkare. Vore det min vagn skulle jag använda vaselin, vanligt syrafritt vaselin från apotek, vilket är ett beprövat sätt att hålla oxiden borta.

Robert Gustavsson

Läsare som har fler tips till Ingvar? Lämna dem i rutan nedan.

Rulla till toppen