Husqvarna Novolette som inte svarar på gasen

Fråga: Hej, ni ovärderliga allvetare där ute! Jag tror har haft uppe en liknande fråga förut, men blev aldrig riktigt säker på svaret. Ursäkta om jag upprepar mig. Jag har en tvåväxlad Husqvarna Novolette (vad annars?) som beter sig som om den saknar axpump. Den tvekar tydligt när jag gasar på, och gör det motsatta när jag släpper gasen. Ungefär som om trottel och nål rör sig som i sirap.

Här misstänker jag att förgasaren är boven, men vad ska jag leta efter? Allt ser väldigt rätt ut inuti den (inte rymdteknologi direkt…) Jag kan byta förgasare med någon av mina andra Novoletter för att bekräfta om fördröjningen försvinner, men då hamnar troligtvis problemet på en annan moped istället.

Trotteln löper inte segt, och jag har testat lite olika nålhöjder. Avgassystemet har fritt blås. Ingen tjuvluft (sprayat startgas bl a). Men jag har bytt till en ny nål från Mopedrenovering, då min gamla var löjligt sliten i det aktuella spåret. Kanske kan vara en ledtråd?

Knut Johannessen

Svar: Om den fungerade bra innan du bytte trottelnål så har du nog stoppat i fel nål. Det som påverkar bränsleblandningen runt halv gas – och vid gaspådrag – är trottelnålens position samt trottelns skärning. Det senare är alltså hur stor vinkel det är i trottelns bakkant. Mindre skärning ger fetare blandning och omvänt.

Fast en bra grej är att byta till en förgasare från en fungerande moped för att testa om felet försvinner. Ibland kan det vara tändningen som är orsaken. Men om motorn går bättre när du släpper på gasen så låter det som att huvudmunstycket är för litet eller tilltäppt.

Jim Lundberg

Trottelns skärning påverkar blandningen vid mellangas samt gaspådrag. Har någon stoppat i fel trottel kan det vara orsaken till problemet. Ju mindre skärning, desto fetare blandning och omvänt,
Rulla till toppen