Min nya tändspole är för stor!

Fråga: Hej Jim. Jag råkade ut för ett problem som jag inte trodde fanns. Jag beställde en repsats till tändplattan till Sachs. När jag bytt tändspolen så låg svänghjulet på så hårt att motorn inte gick runt. Då jag tog bort svänghjulet och mätte den nya tändspolens är den 1,5mm längre. Hur kan detta hända? Måste vara riktigt skräp som jag fått. Jag har ändå köpt detta på en seriös mopedfirma.

Tomas

Svar: Man kan visserligen justera tänd- och ljusspolarnas läge i tändplattan genom att lossa fästskruvarna och trycka spolarna in mot vevaxelcentrum samtidigt som man drar fast dem igen. Men justermånen brukar bara vara några få tiondels millimeter och det räcker inte alltid till. Vid en korrekt justering ska avståndet mellan spolarnas polskor och svänghjulets magneter vara cirka 0,20 mm.

Tyvärr så är det lite för vanligt idag att nytillverkade mopeddelar inte är vare sig måttriktiga eller håller samma kvalitet som de gamla originaldelarna. Jag har kasserat ett antal nytillverkade kondensatorer som helt enkelt varit kass från början – eller så har dom pajat efter några få mil. Jag har också varit med om att behöva fila (!) till tändspolar för att de dels ska passa i tändplattan, dels för att gå fria från svänghjulet.

Det enda vi konsumenter kan göra är att reklamera, reklamera, reklamera. Sen får mopedfirmorna i sin tur göra likadant gentemot tillverkarna. Kunde man tillverka måttriktiga tändspolar på 1920-talet så ska man kunna göra det nu med, hundra år senare.

Jim Lundberg

Rulla till toppen