Rex Miniped som dör på tomgång

Fråga: Tjena! Köpte mig precis en Rex Miniped. Den dör på tomgång och är svårstartad när den gått varm. Har pillat lite på den enda skruven som jag hittat på förgasaren men har inte lyckats få till det. Hur ställer jag in förgasaren rätt?

Bonusfråga: kan jag köra den på färdigblandad 2-taktsbränsle som jag köper på dunk på macken? Eller behöver jag blanda själv?

Jonas B.

Svar: Det låter lite som att det är en packbox i vevhuset som läcker. Då drar motorn tjuvluft den vägen och då brukar tomgången antingen försvinna – eller så kan motorn rusa oregelbundet på tomgång. Felet kan nog förvärras när motorn är varmkörd och packboxarna mjuknat av värmen. Den skruv du har varit på är förmodligen tomgångsskruven vilken bestämmer hur långt ner trotteln kan gå när man släpper på gasen. Men skruvar man in den ska tomgången stiga tillräckligt för att motorn ska gå lugnt och jämt om allt annat är okej.

Men det kan även vara något med tändsystemet. En dålig tändspole kan ge otillräcklig gnista på låga var och ett typiskt symtom för defekt tändspole är att motorn är svår/omöjlig att starta när den är varm.

Om det är en packbox så brukar det vanligtvis var den på svänghjulssidan som tar slut först. Man brukar kunna se det genom att det runnit olja innanför svänghjulet. Om det istället är tändsystemet så kan man göra så här: När motorn är varmkörd och vägrar starta så tar man ur tändstiftet och stoppar i en spik eller liknade i tändhatten. Sen trampar man runt motorn och håller spiken ca 5 mm från motorblocket. Då ska det komma en jämn ström med gnistor mellan spiken och motorblocket. Om inte, kan det vara tändspolen som är defekt. I så fall ska det bli starka gnistor om man gör om testet med en kall motor.

Den bensin du köper färdigblandad innehåller troligtvis 2 procent olja (mer eller mindre standardblandning idag). Det brukar räcka för det mesta även om din motor troligtvis ska ha 4 procent, Men oljorna har blivit bättre sedan 70-talet. Vill du vara säker så kan du tippa i lite mer tvåtaktsolja i din bensin. Till 5 liter bensin ökar oljemängden med 1 procent för varje halv deciliter olja man tillsätter. Har du 5 liter 2-procentig bensin så tippar du alltså i 0,5 dl för att få 3 procent.

Jim Lundberg

Packboxarna i vevhuset går ofta att byta utan att man behöver dela på motorn. Man gör då ett par hål i sidan på packboxen (helst med en syl så det inte bildas spån) där man drar i ett par plåtskruvar som man sen drar i men en tång. Man måste bara vara försiktig då det sitter ett kullager precis innanför packboxen.
Rulla till toppen