Renovera Victoria EM 50/Zweirad Union

Fråga: Angående de helrenovering EM50. Vad byter man mer på en EM 50-motor vid renovering, förutom då packboxar, lager?

Är reservdelarna av fullgod kvalitet, som man till exempel kan köpa på olika webbutiker. Exempelvis Trimbutiken, Mopedrenovering, Mopeddelar etcetera?

Inge Sundström

Svar: Köper man lager av kända fabrikat, typ SKF, FAG, NTN med flera så får man kvalitetslager och då spelar det ingen roll var man köper dem. Däremot har jag råkat på packboxar som är köpta hos mopedhandlare på nätet som varit riktigt dåliga. Exempelvis kunde tätningsläppen lossna från stommen på några. Kolla med exempelvis Jacking AB (tel. 0227-133 22) som säljer lager, rullar och packboxar till industrin.

Det som kan vara bra att kolla upp är statusen på vevstakslagret och kolvbultsbussningen. Ett vevstakslager ska ett radialspel som helst ligger under 6 – 7 hundradels millimeter (0,06 – 0,07 mm) om lagret ska få en tyst gång och inte smattra. Vevstakslagret på EM 50 brukar bestå av 15 rullar med måtten 4 x 8 mm. Det är rullarna som slits mest i lagret och många gånger kan det räcka med ett rullbyte, förutsatt att vevtapp och stake är i bra skick.

Kolvbultsbussningen är av brons och den kan man tillverka själv av lagerbrons (exempelvis SS 5204-15) om man inte hittar den som reservdel. Även här ska det vara små spel som ligger runt 0,02 mm. Man kan avgöra spelet hyfsat bra när man brotschar bussningen genom att hålla vevstaken så bulten står vertikalt. Då ska bulten nätt och jämnt hänga kvar i sitt hål. Sen finns det fler bussningar i växellådan som man också bör kontrollera. Fast dessa brukar ha extremt lång livslängd, förutsatt att tidigare ägare skött oljebytens som man ska.

När det gäller övriga delar som exempelvis tänddetaljer så kan det ibland vara skiftande kvalitet. Kondensatorer är en detalj som förr om åren varit problematisk med många reklamationer på grund av usel kvalitet. Nu är nog dessa utsorterade, men det är ändå bra att kräva att få en kondensator av hög kvalitet om man ska köpa en ny. I boken Stora Tvåtaktsboken, del 2 finns det en komplett reparationsanvisning till EM 50 (och 29 andra motorer). I del 1 av samma bok finns det kapitel som behandlar hur man byter vevstakslager, riktar vevaxlar och tillverkar bussningar.

Cylindern och kolven kan vara föremål för renovering. Om cylinderslitaget överstiger 0,10 mm kan det vara aktuellt att borra upp cylindern till en överdimension och montera en överdimensionskolv.

Rulla till toppen