Åt vilket håll snurrar motorn på en Panther 350 cc?

Svalan var ett fabrikat som använde sig av Panthers 350 cc-motorer. Transmissionen sitter på engelskt vis på vänster sida och motorns kraft förs över till växellådan via en rullkedja. Vevaxeln roterar åt samma håll som hjulen.

Fråga: Hur ser man om motorn är höger/vänstergående? Det är en Panther 350cc från 1953.

Göran Wärn

Svar: Jag är inte helt säker på vad som menas med frågan, men om det handlar om vevaxelns rotationsriktning så är den likadan som på hjulen. Detta för att det är kedjedrift mellan motor och växellåda, och på denna typ av konstruktion så sitter kopplingens axel koncentriskt med växellådans utgående axel (där drevet till kedjan till bakhjulet sitter), och då låter man dessa två axlar rotera åt samma håll vilket är enklast och framför allt minskar slitaget mellan axlarna. Skillnaden i varvtal mellan dessa axlar är störst på ettans växel för att minska till noll skillnad på högsta växeln.

Om vi håller oss till uttrycket höger- eller vänstergående så vet jag inte om man räknar från vänster eller höger sida av motorn, om detta uttryck kommer ur en instruktionsbok eller liknande. Står man på vänster sida av en Panthermotor så roterar vevaxeln åt ”vänster” (motsols) och står man på höger sida så blir det ju tvärtom.

Jim Lundberg

Rulla till toppen