Lossa bakdrev på Fram moped

Fråga: Hur får jag loss bakre drevet på en Fram från 1956? Det är ett Durexnav.

Pelle

Svar: Jag har tyvärr ingen sprängskiss till navet på din moped och man ser inte hur drevet sitter på din bild, men troligtvis så är det så här:

Drevet sitter gängat på navet och det är då vänstergängat så att det drar åt sig självt när man kör. Utanpå drevet sitter det en tunn mutter som istället är högergängad. Detta för att drevet inte ska gängas loss vid motorbroms eller rullstart.

Muttern lossas då genom att den vrids motsols och drevet lossar man medsols. Drevet kan sitta rejält fast och då kan man sticka in en stång i drevet som man sedan knackar på med en hammare.

Jim Lundberg

Baknaven på äldre mopeder med cykelnav brukar ha två gängor – en inre för drevet och en yttre för en kontramutter som ska hindra drevet från att gänga upp sig. Sitter drevet på vänster sida är drevets gänga en vänstergänga. Detta för att drevet ska dra fast sig när man kör. Muttern utanför drevet är tvärtom högergängad. På bilden ser man även att den yttre gängan för muttern har aningen mindre ytterdiameter för att man ska kunna trä på drevet.
Rulla till toppen