Kicken går inte tillbaka på JB 150

Kickfjäderns ände sitter i ett urtag i blocket och man lossar fjädern genom att pilla upp den med en skruvmejsel.

Fråga: Hej. Har en JB 150cc motor. Märker att kicken inte går tillbaka helt. Får hjälpa till med foten. Är kickfjädern för dåligt spänd? Kan man spänna fjädern utan att ta bort kopplingskorgen?

Mvh Mats

Svar: Börja med att kolla så att kickaxeln löper lätt och inte kärvar. Det ska sitta styrtappar i blocket som styr upp kåpan. Om kåpan inte sitter i exakt rätt läge kan det uppstå brytningar där kickaxeln går igenom kåpans lagerbussning.

Det går att spänna fjädern på JB 150 utan att ta bort kopplingskorgen även om det är lite trixigt. På bilderna visas hur det går till.

Jim Lundberg

Nu vrider man kickaxeln motsols så att kuggsegmentet kommer ut under korgen. När segmentet går fritt från korgen lyfter man hela kickaxeln en bit utåt, men bara så pass att man kan dra kickfjädern under segmentet. Lyfter man för mycket finns det risk för att fjäderns andra ände lossnar från kickaxeln = mer jobb. Nu är det lämpligt att sätta dit kicken på axeln så man får en bra hävstång att hålla i.
Man sätter fast en ståltråd i fjäderns ände och drar sen änden medsols under kopplingskorgen för att spänna fjädern. Spänn inte mer än att kicken går tillbaka som den ska. Kickfjädrar har en benägenhet att brista och då är det onödigt att spänna dem mer än nödvändigt.
När fjädern är lagom spänd håller man fast den med en tång och hakar av ståltråden innan man stoppar ner änden i sitt urtag igen. Ofta räcker det med att spänna upp den ett varv.
Rulla till toppen