Vilken olja till Victoria 250 cc?

Fråga: Hej, jag har köpt en Örnen Victoria mod. 354 från 1954 med 250cc Victoriamotor, vet du vad det ska vara för olja i motorn, vad för olja det ska vara och var fyller jag på den? Motorcykeln har stått i många år så tänkte att ett oljebyte kanske vore på sin plats.

Mattias

Svar: Victoria själva rekommenderar en rak (singlegrade) motorolja med viskositeten SAE 20 till växellådan. Den oljan är dock lite knepig att hitta i mindre kvantiteter än 20 litersdunkar, men den något tjockare SAE 30 brukar fungera bra som ersättare. Det som eventuellt kan hända med en tjockare olja är att kopplingen kan tjuvdra lite – alltså att den inte frikopplar helt när man drar in kopplingshandtaget. SAE 30-olja säljs under namnet ”Gräsklipparolja” och finns därför på en massa ställen; bensinmackar, stormarknader, biltillbehörsbutiker trädgårdshandlare.

Någon information om oljemängd har jag tyvärr inte, men de flesta motorer har en nivåskruv eller oljesticka. I ditt fall bör det finnas en oljesticka under oljepåfyllningspluggen nr 20 på skissen nedan. Där syns även avtappningspluggen nr 10. Nr 11 är en tätningsbricka av koppar eller fibermaterial. När det gäller oljan i bensinen rekommenderas 5 procent under inkörning och därefter 4 procent. Använd tvåtaktsolja – gärna syntet som smörjer bäst.

Jim Lundberg

Rulla till toppen