Husqvarna Flinta som tjuter vid belastning

Fråga: Hej! En fråga om Husqvarna Flintamotor. Det är en Flinta med kuggtransmission som tjuter vid belastning vid lägre varvtal. Fenomenet försvinner när varvtalet ökar, omsatt i hastighet ca 15 km/h. Obelastad, dvs i neutralläge, finns inte detta ljud oavsett varvtal.

Lasse Johansson

Svar: Det kan bero på att vevaxeldrevet och kopplingskorgens drev inte kommer från samma motor. Vissa tillverkare matchar dessa drev vid monteringen av motorn på fabriken för att det ska gå tyst. Att det tystnar vid högre varvtal kan bero på att oljefilmen då inte hinner klämmas bort mellan kuggarna utan dämpar mötet mellan dessa.

Men det kan eventuellt bero på att lagret till kopplingskorgen glappar så att korgen wobblar lite vilket gör att kuggarna inte möts som det är tänkt. Även här kan oljan styra upp det hela vid högre varvtal.

Testa med att byta till ett annat vevaxeldrev – eller vänd på det som sitter där – och kolla om det blir någon förbättring. Känn även påkopplingskorgen om den verkar glapp. Flintamotorn ska ha rätt mycket växellådsolja för sin storlek: 0,5 liter. Husqvarna rekommenderade en rak SAE 20-olja, men det fungerar bra med SAE 30-olja som är betydligt lättare att få tag på. Den säljs som gräsklipparolja på flera olika ställen.

Jim Lundberg

Rulla till toppen