Flakmoped med Sachsmotor som tappar orken när den är varm

Fråga: Hej. Jag har stött på patrull som det heter, Jag har en flakmoped 1189 med en 3 handväxlad Sachs 50/3 LS och det är med elektronisk tändning. När motorn blir varm så tappar den all ork, orkar ingenting. Stiftet är bytt till ett helt nytt och är samma modell som det gamla, jag har bytt bensinkranen då den läckte och förgasaren är rengjord. Några tips på vad det måhända kan vara för fel? Jag har varit med om liknande innan och då hade krysskilen på vevaxeln till tändningen gått sönder och svänghjulet för tändningen hade vridit sig lite grand.

Tacksam för alla svar.

Putte Andersson

Svar: Bensinkranen tror jag du kan räkna bort, men du kan för säkerhets skull ändå kolla att det kommer bensin som det ska. Det kan ju vara så att det är stopp i tanklockets ventilationshål så att bensinen upphör att rinna när man kört en stund. Ta bort bensinslangen från förgasaren och öppna kranen. Håll ett decilitermått under slangen. Om allt är bra ska detta fyllas på cirka 30 sekunder.

Men gick motorn som den ska innan du bytte bensinkran och tändstift? I så fall är det ju lätt att kolla om felet beror på bränsle eller tändning. Om du har elektronisk tändning blir det lite knepigare att kolla förtändningen som ska vara 1,5 – 2,0 mm på sachsmotorn. Då krävs det en stroboskoplampa för att kolla detta. Men tändningen med ett elektroniskt tändsystem borde inte påverkas av motorvärmen eftersom den värmekänsliga komponenten är tändspolen och den sitter troligtvis utanför motorn.

Mellan cylinder och förgasare ska det sitta en tjock bakelitpackning som ska hindra värmen från cylindern att värma upp förgasaren. Saknas denna packning kan man drabbas av ånglås när man kört en stund. Det som händer är då att bensinen börjar koka i förgasaren. Har man en genomskinlig bensinslang kan man i så fall se hur det stiger upp bubblor i slangen.

En annan (eventuell) orsak är att packboxarna i vevhuset är slut så att de börjar läcka in tjuvluft när de värms upp.

Jim Lundberg

Rulla till toppen