Pedalerna snurrar på Monark Monarped

Fråga: Har en Monark Monarped från 1958 som när motorn är i friläge så snurrar tramporna. Vet du vad som kan vara felet? Tack.

Gustav Hallström

Svar: Du bör ha en ILO Pianomotor på din Monark Monarped och den motorn har ett frihjul i navet på kedjedrevet som sitter på pedalaxel (se bild nedan) Frihjulet kopplar in drevet vid start av motorn och släpper när motorn startat.

Troligtvis så kärvar ditt frihjul så det inte släpper när motorn startat. Det kan bero på att det har rostat eller att gammal olja i frihjulet har stelnat. Ett quick-fix som man kan testa är att fylla på med ett par extra deciliter olja i motorn och sedan vända på mopeden så den står med hjulen i vädret. Tappa ur bensintanken eller ta bort den.. Det kan droppa olja från motorn ur ventilationshål när den är upp och ner så lägg en pappskiva under.

Då kommer frihjulet att bada i olja och förhoppningsvis suga i sig den. Låt mopeden stå vänd en stund och rör gärna på pedalerna lite då och då. När mopeden står på hjul igen öppnar man nivåskruven framtill på motorn och låter överskottet rinna ut. Mopeden ska då stå rakt.

Det kan hända att pedalerna vill fortsätta snurra ett tag till men det kan gå över när oljebadet fått verka några mil. Men sen är det så att om pedalerna nätt och knappt orkar snurra när motorn går – att man kan stoppa dem med ett finger, typ – så kanske man kan leva med detta. Nästa steg är att dela på motorn och renovera eller byta ut frihjulet.

Jim Lundberg

Bild på ILO Pianos pedalaxel. När man trampar igång en ILO Piano så förs kraften från pedalerna till motorn via en kedja. För att pedalerna inte ska snurra med när motorn startat sitter det ett frihjul i kedjedrevets nav. Om frihjulet kärvar på grund av rost, smuts eller stelnad olja så vill pedalerna gärna snurra om man inte håller fötterna på dem. Skulle frihjulet låst sig helt kommer pedalerna att snurra ohämmat.
Oljepluggarna på ILO Piano. A = påfyllning, B = avtappning, C = nivåplugg. När man testa oljemängden med nivåpluggen ska mopeden stå rakt och inte luta åt något håll. Vid oljebyte ska motorn ha 2 deciliter olja – SAE 30 ”Gräsklipparolja” är ett bra val som smörjer bra och skonar tandremmen.
Rulla till toppen