Kan man köra en Rieju MRX på etanol?

Fråga: Kan man köra en Rieju MRX på etanol?

Vidar

Svar: Jag förutsätter att du menar E85 från bensinmacken som består av 15 procent bensin och 85 procent etanol, och inte ren etanol.

Det bör fungera bra med E85 i din mopedmotor, men det är två saker man måste fixa först. Eftersom det handlar om en tvåtaktsmotor ska den ha oljeblandad bensin (eller olja i separat tank). Problemet med etanolen är att man måste använda en tvåtaktsolja som blandar sig med E85. Många tvåtaktsoljor blandar sig bara med bränsle som innehåller mindre än cirka 15 – 20 procent etanol. En olja som fungerar till E85 är vegetabilisk motorolja på ricinbas som exempelvis Castrol R40. Kolla annars med olika mc- och mopedhandlare vad de har för oljor.

Sen måste man stoppa i större munstycken i förgasaren. Energiinnehållet i etanol är lägre än i bensin så därför måste åtminstone huvudmunstycket bytas ut till ett som är cirka 30 procent större än originalmunstycket. Gör man inte detta kommet motorn att gå dåligt och bli väldigt varm.

Man får prova sig fram till rätt munstycke på följande vis: Byt munstycke och kör på full gas några kilometer. Stäng av motorn i farten (den får inte gå ner på tomgång) och kolla färgen på stiftet. Om munstycket har rätt storlek så ska tändstiftet ha en brunaktig färg. Är stiftet gråaktigt är munstycket för litet och är stiftet svart är munstycket för stort.

På vintern kan etanolmotorer bli svårstartade. Av den anledningen brukar man minska etanolinnehållet på mackarna till 75 procent under vintern.

Jim Lundberg

Tändstiftet kan tala om hur bränsleblandningen är. Brunt stift som på bilden = rätt blandning mellan bränsle och luft.
Rulla till toppen