DBS Handy som dör när den är varmkörd

Fråga: Hej, jag har en DBS Handy 2610 moped och jag undrar varför min moped går jättebra i start och sedan när jag har värmt upp den ganska rejält så dör den. Sedan så går det inte att starta den på ett tag men sedan går den igen. Kan det vara fel värmetal på tändstiftet?

Vilmer

Svar: Om man har fel värmetal på tändstiftet brukar det inte uppstå de symtom som din moped uppvisar. Är stiftet för varmt så brukar motorn glödtända när man stänger av den och är stiftet för kallt brukar det sota igen så motorn stannar eller misständer och det behöver då rengöras för att fungera igen. Jag har tyvärr inga uppgifter om vilket värmetal din motor ska ha.

Det låter med som att din tändspole eller kondensator är på väg att gå sönder. De första symtomen är just att motorn börjar gå illa/stannar när den är varmkörd. Sen funkar den igen när den kallnat. Men det kan även vara så kallat ånglås som ställer till det. Det kommer sig av att bensinen i förgasaren blir så varm att den börjar koka och då kommer det inget bränsle till motorn. Om man har en genomskinlig bensinslang så ser man hur det bubblar upp i slangen från den kokande bensinen.

Man kan testa med att köra på alkylatbensin som har högre kokpunkt. Fungerar mopeden på alkylatbensin är det förmodligen ånglås som är problemet. Då kan man bli tvungen att montera en tjockare packning mellan förgasare och cylinder för att minska värmeöverledningen till förgasaren. Eller fortsätta med alkylatbensin.

Jim Lundberg

Rulla till toppen