Hur mycket kan man varva en ILO Piano?

Fråga: Några har frågat här om motorer som varvar dåligt, det är inget problem med min ILO motor dock:) Undrar hur skadligt det är med höga varvtal? Under belastning förstås! Tänker på Synchroflexremmen, brytarna, kolv vevstaken och ramlager.

Håkan

Svar: Det är svårt att säga hur mycket man kan varva en motor då det även kommer in en tidsfaktor. En ILO Pianomotor på 0,8 hk ger denna maximala effekt (max tillåtna effekt före 1961) vid cirka 4000 varv/min. Och eftersom man oftast lade mopedmotorers maxeffekt vid en hastighet som underskred den maximalt tillåtna 30 km/t så kan nog ett normalt varvtal vid den hastigheten ligga på 5000 varv/min eller lite mer.

Men hur mycket tål då motorn? Svårt att säga. Dagens remmar är tåligare än dåtidens. Ett par sjysta brytare hänger ofta med till 10 000 varv. Ramlagren (6202) kan varvas både länge och rejält, förutsatt att det är kvalitetslager. Det som jag uppfattar som den svagaste länken i Pianomotorn är vevstakslagret vilket verkar vara det som ger upp först när man trimmar. Men det är min erfarenhet.

Jim Lundberg

Vevstakslagret i ILO Piano verkar var det som ger upp först när man trimmar. Här ser man hur rullarna har smält av friktionen mot tapp och stakens lagerbana. Förövrigt är det en robust motor – bara man har en fräsch tandrem.
Rulla till toppen