Honda 750 som trycker ur sig olja

Fråga: Hej! Jag har en Rickman CR med Honda CB 750 Four-motor från 1974 eller 1976 tror jag. Den är renoverad under många år efter att ha varit helt isärplockad när jag köpte den, även motorn.

Problemet är att när jag nu kört den på en första tur så trycker den ur olja ur oljetanken via luftningsanslutningen i botten på oljetanken. På anslutningen har jag en slang som är dragen upp över oljetanken och ned i en flaska. Det går bra vid ”normal” körning, men om jag belastar den med fullgas och varvar över 5-6000 så trycker den ut några deciliter olja.

Oljenivån är på övre strecket. Ingen olja kommer från vevhusventilation eller luftning på ventilkåpa. Kan det vara något med oljepumpen som spökar?

Pär Jangholt

Svar: Hondan har ett torrsumpssystem med separat oljetank på ramen. Jag har tyvärr aldrig skruvat med denna hoj så jag kan inte ge något standardsvar på problemet. Det är dock rätt vanligt att vevhustrycket ligger lite högre på en nyrenoverad motor på grund av läckage av förbränningsgaser mellan kolvringar och cylinder innan dessa slitit in sig. Men då borde det komma olja ur vevhusventilationen.

Någon som har en Honda av samma modell som Pärs och vet mer? Lämna gärna en kommentar i fältet nedan.

Jim Lundberg

Rulla till toppen