Montera backspegel på Victoria Luxus

Fråga: Hej Jim! Jag har beskådat dina youtube-videos med din Victoria Luxus och ser att du har en backspegel på vänster sida. Har själv en likadan moped och undrar hur du gjorde för att montera spegeln? Tillverkade du ett eget fäste? Fick du bocka spegelns arm för att kunna se något bakåt?

Har så svårt att förstå varför röret genom styret (spegelfästet) lutar bakåt, men det är ju en hel del klurigheter med denna moped…

Anton Martinsson

Svar: Hålen genom styret är egentligen till för att fästa en vindruta med två stänger som man skjuter ner i dessa hål (hålet genom bensintanken är för att fästa en barnstol).

Backspegeln på min Victoria Luxus är en billig cykelbackspegel från en nerlagd cykelhandlare och själva armen är så klen att gängan i änden är M5. För att få fast den i styrets hål tog jag en M8-skruv och satte i styrets hål med mutter på baksidan. I skruvens skalle har jag borrat ett hål (4,2 mm) och gängat detta till M5.

Spegelns arm är i stort sett orörd – kanske att jag bockade till den en aning vid monteringen. För att spegeln inte ska skaka loss och vrida sig när man kör har jag lagt en taggbricka under en rund mutter på armen. Då sitter den kvar i läge, men det går ändå att vrida armen för justering utan att någon mutter gängar upp sig.

Jim Lundberg

I hålet i genom styret, där man kan fästa en vindruta, sitter en M8-skruv som är borrad och gängad i skallen (M5 i detta fall). På spegelns arm sitter det även en rund mutter med en taggbricka under.
M8-skruven sitter fast med en mutter på styrets undersida,
Rulla till toppen