Victoria MS 50 som inte fungerar efter tio år i varmgarage

Fråga: Hej, jag har problem med min gamla Victoria MS50. Den har stått jättelänge i ett varmgarage, ca 10 år. Den gick jättebra då. Nu när jag skulle starta den så går den en kort stund och sen dör den. Lossade avgasröret (Padda) och då startar den lite bättre men är svag. Så fort jag sätter tillbaka kröken så dör den.

Kollat ljuddämparen och den är inte igensotad. Har bra gnista, kollar med ett gammalt stift med bortklippt sidoelektrod och har gnista på ca 5 mm. Har även rengjort förgasaren ordentligt. Har satt på ett nytt stift, kollat brytarspetsarna, avstånd 0,4mm. Vad göra? tacksam för tips.

Mvh Lars

Svar: Om gnistan slår över ett gap på 5 mm så bör tändsystemet vara okej. Men om mopeden har stått i tio år kan det vara gammal bensin som är orsaken. Tappa ur bensintanken helt och skölj den helst efteråt med en halvliter fräsch bensin. Tappa ur denna bensin och fyll på med ny bensin med 3 – 4 procent olja.

Det kan vara så att det finns gammal olja och bensinrester kvar i vevhuset och i så fall måste man lyfta av cylindern och skölja ur vevhuset med exempelvis lacknafta och därefter lyfta upp mopeden i bakhjulet för att tömma vevhuset. Eventuellt får man blåsa ur sörjan med tryckluft (håll en trasa över hålet).

Det kan även vara så att kolvringarna har beckat fast efter att mopeden stått still så länge. Då blir det dålig kompression och motorn blir klen – om den ens startar. Ringarna kan lossna om man kör ett tag, men det kan vara bra att ta av cylindern och kontrollera om ringarna fjädrar ut från kolven. Om inte de vill släppa kan man värma kolven med en varmluftspistol.

Det händer ibland att det uppstår oxid på brytarna, eller att olja kryper ut på kontaktytorna, när mopeden står oanvänd under lång tid så testa med att rengöra brytarnas kontakter och kontrollera att brytararmen rör sig lätt på sin axel.

Ibland får huvudmunstycket invändiga avlagringar över tid som gör att motorn får en väldigt mager blandning och då räcker det inte alltid med att blåsa munstycket med tryckluft. Då kan man behöva peta i munstycket med en tråd som är mjukare än munstycket – exempelvis en koppartråd ur en elkabel.

Jim Lundberg

Rulla till toppen