Kan man flytta bromsbelägg mellan bromsbackar?

Fråga: Behöver bromsband till mina tomma backar som passar till bromstrumman med innerdia 253,5 mm. Nya backar finns att köpa, av fel utförande, men där de limmade banden har storlek som passar min trumma. Behöver få loss de banden, för att sedan limma dom på min metall. Går det att få lös banden oskadade? Hur gör man?

(Om någon har nitade backar i rätt storlek, ex VW Transporter 1963-66 med bakaxeltrummans innerdia 252 mm, så finns intresse…)

Stockhlm-Uppsala

Erik

Svar: Lämna in backarna, helst ihop med bromstrumman, till en bromsfirma så limmar de på passande belägg. Kolla med Bil och Industribromsar i Stockholm som har erfarenhet av veteranfordon. Tänk på att man ska byta backar axelvis för att undvika sneddragning vid inbromsning.

Om du försöker ta bort beläggen från de backar som inte passar ditt fordon får du räkna med att beläggen går sönder. Limmet, som kallas varmvulkningslim, är på förekommen anledning värmetåligt så det går knappast att värma loss beläggen utan att dessa tar skada.

Men om man får bort beläggen helskinnade så måste de limmas med varmvulkningslim på de andra backarna vilket görs i en ugn och med stålband runt dem som pressar beläggen mot backarna under härdningen. Att limma med epoxi eller liknade är förkastligt då denna typ av lim ofta mjuknar redan vid 60 grader.

Jim Lundberg

Rulla till toppen