Tändspole till Norsjö Shopper

Fråga: Hej! Jag har en fundering gällande tändspolar till en Norsjö Shopper med Saxonettemotorn och dynastart.

Det satt en Motoplatspole original med två anslutningsstift. Frågan är om man skulle kunna montera en universal 12-volts tändspole med ett anslutnings stift istället, och i sådana fall hur skulle den anslutas till tändnings låset/elsystemet.

Joakim Johansson

Svar: Om originalspolen har två anslutningsstift så bör ersättningsspolen också ha det. Vissa tändspolar har bara en anslutning och då är primärlindningen ansluten internt till spolens järnkärna. Det går i och för sig att använda en spole med en anslutning, men då måste spolen monteras så att kärnan är isolerad från jord (ramen/chassiet) och så ansluter man ena kabeln i kärnan.

Jim Lundberg

Om tändspolen bara har en primäranslutning (inringad) så får man ansluta kabel nummer två i spolens järnkärna (skruvhålen för fästet) men då måste kärnan isoleras från jord – exempelvis genom att göra ett fäste av plexiglas mellan spolen och ramen.
Kopplingsschema till Norsjö Shopper med 12-voltssystem. Tändspolen kopplas in vid anslutning 1 & 15. När man har en spolen med endast en anslutning får man testa med att ansluta ena originalkabeln till spolens anslutning och andra originalkabeln till spolens kärna och testa gnistan. Sen byter man plats på kablarna och testar gnistan igen. Den inkoppling som ger starkaste gnistan är den korrekta, även om skillnaden kan vara rätt liten. Hur som helst så kan man koppla på bägge sätten utan att något går sönder.

För att ladda ner schemat: Högerklicka på bilden och välj ”Spara bild som…”

Rulla till toppen