Trött Rödmyra som bara gör 60 km/t

Fråga: Hej! Jag har äntligen blivit ägare till en superfin NV11 – Rödmyra från 1951. Startar och går hur lätt som helst. Men den marschar på i runt 60 km/t, och dessa borde rimligtvis kunna gå i åtminstone 75 km/t har jag hört. Finns det några tweaks man kan göra för att få upp den lite i fart? Nån snäll trimsats? Dreva kanske? Eller är det för mycket begärt av 73-åringen? Borde jag vara glad ändå? (vilket jag ju egentligen är 🙂 ).

Mikael

Svar: NV 11:ans DKW-motor ger cirka 5 hästkrafter och då ska den, som du säger, också kunna pinna på i runt 75 km/t. Om den bara orkar gå i 60 km/t är något fel och då är trimning inte rätt väg att gå.

Nu förutsätter jag att kolv, kolvringar och cylinder är i bra skick. Kolla att tändningen står rätt. Förtändningen är 4 mm före övre dödläge. Huvudmunstycke bör vara storlek 90 och nålmunstycket 310.

Är avgasport, krök och ljuddämpare sotade? Om dessa är tilltäppta går toppfarten snart ner märkbart. Kolla så att ingen broms ligger på. Kör några kilometer och stanna utan att använda bromsarna (motorbromsa) och känn på bägge naven. Dessa ska vara svala. Om inte kan det vara bromsarna eller hjullagren som går tungt.

Se till att ha ett däcktryck på 1,5 – 2 kilo (bar) fram och bak. Har man bara fem hästkrafter att tillgå får man se till att allt rullar lätt.

Jim Lundberg

Mer om Rödmyran

Ekrar till NV Rödmyran

Vilken är den ursprungliga Rödmyran?

Slirande koppling på DKW 125 cc

Rulla till toppen