Trasigt signalhorn på NV 11

Fråga: Gäller ett signalhorn från en lättviktare, en NV11. Ett Hella M2 6 Tyvärr fungerar inte hornet. Jag har tagit isär hornet filat försiktigt på kontaktytorna i brytaren, även mätt spolens lindning och den är ok så vitt jag kan förstå.

Har ni något tips på vad som kan vara felet och hur jag kan laga det?

Mvh

Jan Larsson

Svar: Denna typ av signalhorn som drivs med likström har samma funktion som en summer – en brytare på en kontakarm till lindningen/spolen är sluten så att spolen får ström så fort man trycker på tutknappen. När spolens järnkärna blir magnetisk av strömmen drar den till sig både ett membran och kontaktarmen varvid kontakterna dras isär och strömmen bryts. Då fjädrar både membran och kontaktarm tillbaka till ursprungsläget varvid strömmen åter sluts och förloppet börjar om på nytt. Detta går så snabbt att vi uppfattar det som en ton.

Alltså ska hornet dra ström direkt när det får ström och det enda som kan hindra strömmen (förutom en bränd spole eller oxid i anslutningarna) är kontakten som ska bryta och sluta strömkretsen. Därför skulle jag sikta in mig på kontakten i första hand.

Man brukar kunna justera frekvensen på dessa horn och då genom att vrida på en skruv som kan vara ”A eller ”B” på bilden. Men det ser ut som att någon har stoppat in aluminiumfolie vid ”?”. Det ska det definitivt inte vara (se delförstoring nedan).

Vid justeringen vrider man på justerskruven tills man får en hyfsat ren ton. Sen måste man testa med att slå av och på strömmen några gånger så att man försäkrar sig om att hornet låter varje gång man tutar. Ibland är hornen helt tysta vid provning vilket betyder att strömmen inte går fram till spolen. Men det händer också att hornet enbart knäpper till en gång när det får ström. I bägge dessa fall brukar en justering får hornet att tuta igen.

Jim Lundberg

Signalhorn brukar ha någon form av justerskruv för att man ska kunna justera till en ren ton. Kanske någon av skruvarna ”A”, ”B” eller ”C”. Men vid ”?” ser det som aluminiumfolie.
Rulla till toppen