Frambromsen kommer och går på flakmoped 1189

Fråga: Hej Jim! Jag har problem med motorn. Den har varit på service hos en vän. Efter det har bromsverkan helt uteblivit vid flera tillfällen.

Kan något ha monterats fel? Framvagnens bromsar och hjul är renoverade. Staget likaså. Är det vanligt att bromsverkan uteblir ca var 5:e gång? Kan något vara slitet så att delarna inte tar i varandra? Det sista som tar emot på trampaxeln är en segring. Jag tror att du känner till om det är en förskjutning. Blir tacksam om du ger mig ett tips.

Mvh Peter Lindberg Uppsala, Nymans vänner

Svar: Frambromsen, som styrs med pedalerna på en flakmoped, ska fungera varje gång man bromsar – utan undantag. Allt annat vore trafikfarligt. Jag körde flakmoped i flera år på en tidigare arbetsplats och bromsarna strejkade inte en enda gång.

Felet ligger troligtvis inne i motorn och den medbringare (7) som ska vrida runt den yttre bromshylsan (10). Men testa först att frambromsarna verkligen är pålitliga. Haka av bromsstaget från motorns bromsarm och dra i staget upprepade gånger för att säkerställa att framhjulsbromsarna aktiveras varje gång och att inget låser sig eller hoppar ur läge.

Om felet sitter inne i motorn så märks det om du upprepade gånger bromsar genom att trampa pedalerna bakåt (med bromsstaget monterat på motorns bromsarm). Om felet är inne i motorn så kommer pedalerna att rappa utan att bromsarmen rör sig.

Nu vet jag inte vad som gjorts med motorn, men det finns en del saker som kan gå fel. Pedalaxeln finns i tre olika utföranden om jag minns rätt. Själva medbringaren kan ha olika utformning på de kuggar som ska greppa in i startdrevet (4) och bromshylsan (10). Vissa medbringare har symmetriska kuggar (tänk kugghjul) medan andra medbringare har lutande kuggar (tänk sågklinga). Därför måste man se till att medbringaren vänds rätt vid monteringen på axeln så samma sorts kuggar möter varandra vid broms, respektive start. Har man bytt medbringaren så måste den se exakt likadan ut som den gamla.

Sen är det bromsfjädern (6) som måste greppa runt medbringaren så att friktionen mellan fjäder och medbringare blir tillräcklig. Annars kommer inte medbringaren att röra sig axiellt (i sidled) vid start och bromsning. Men även om fjädern klämmer ordentligt om medbringaren så måste fjädern även sitta förankrad i rätt urtag i blocket (se nedersta bilden).

Jim Lundberg

4 = startdrev 5 = pedalaxel, 6 = bromsfjäder, 7 = medbringare, 10 = bromshylsa, 13 = bromsarm.
Medbringaren finns i flera versioner. På bilden är det den som har sågtandsform på kuggarna mot startdrevet.
Bromsfjädern ska fixeras i urtaget på blocket enligt bilden.
Rulla till toppen