Ät glass och kolla på bilar

Du kommer inte att passera Vindö Bilgalleri på vägen, för det ligger inte utmed en allfarväg precis. Men nog är det värt en utflykt för klubben eller kompisgänget som gillar bilar – och glass.

Den 23 april i år slog Vindö Bilgalleri upp portarna lite försiktigt. Galleriet är beläget nästan så långt ut du kommer på Vindö i Stockholms skärgård. Men låt dig inte hindras av det.

IMG_5451-webb

Volvohörnet. Vem känner inte igen dessa ikoner?

IMG_5453-webb

Självklart några fina Saabmodeller också. Och en Volvo 240 med en mycket besynnerlig historia, till vilken vi får återkomma.

IMG_5446-webb

Härlig mix: Rolls-Royce, DeLorean och några Audi.

IMG_5447-webb

Några Rolls-Royce ingår också i samlingen – som sig bör.

IMG_5452-webb

En orörd Mazda RX-7 från 1979, troligtvis när Wankelmotorn var som bäst.

IMG_5450-webb

911, 914 och 356 Replika.

IMG_5448-webb

Porschar i långa banor. Vi följer utvecklingen av 911:an.

IMG_5444-webb

Några generationer Chevrolet Corvette.

IMG_5445-webb

Ett flertal Ferrarimodeller, några egentligen lite för moderna för Classic Motor.

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Bilgalleriet består för närvarande av två hallar i vardera två plan. Där ryms totalt uppskattningsvis ett 70-tal bilar av olika karaktär och från olika epoker – från Aston Martin till Volkswagen. Vår guide för dagen heter Stefan Hedh, vd för Tott Group som äger Glassvillan och Vindö Bilgalleri. Stefan har ett förflutet på Jaguar, Land Rover och Porsche, så det här med bilar är inget nytt för honom.

Vi inleder vårt besök med att känna doften av en nästan ny Saab 900 turbo med alla tillbehör och inte mer än 2 900 mil på mätaren. Alldeles intill står en Volvo 240 kombi av sista årsmodellen. Den sägs ha en egen lite historia (vilken bil har inte det?) till vilken vi ber att få återkomma – eventuellt.

På ett annat ställe i lokalerna hittar vi en pedantskött Volvo 142 från 1968 som kördes av två systrar till och från kyrkan någonstans i Sörmland. Det sägs att de hade en backspegel var. Bilen har rullat 16 000 mil, men det syns varken på in- eller utsidan.

En trappa upp hittar vi en del amerikanskt, bland annat Chevrolet Corvette från C1 och framåt samt en Dodge Viper med V10-motorn. Här finns också några Alfa-Romeo liksom en länga med Ferrarimodeller, från 599 och 550 till 308, 328 och 348 i ”rätt färg och rätt ordning”, som Stefan Hedh uttrycker det. Några Lamborghini hittar vi också, bland annat en Diablo från 1991 med 530 hästar, bakhjulsdrift och femväxlad manuell låda. ”Ingen servostyrning. Hur tänkte de? Köra bil med små skor och vara väldigt stark i armarna”, skrattar Stefan.

I nästa ”lada” springer vi rakt in i en DeLorean DMC-12. På samma plan kan vi beskåda Rolls-Royce från ett flertal decennier liksom en serie BMW-bilar i M-utförande och en rad RS-varianter av Audis utbud.

För ljudintresserade finns här också en Smart Fortwo i Brabusutförande med en ljudanläggning som gjort succé någon gång på Elmia, en bil som personalen på bilgalleriet säger är en ”häftig högtalare”.

Vi går upp på övervåningen som domineras av Porsche. ”Hittar man en fin 944 eller 928 idag ska man köpa den”, tycker Stefan.

”Det som är kul här är mixen. Är man intresserad av bilar, så får man se mycket. Är man bara intresserad av jänkebilar, då åker man till World of Classics och Ivan. Här är det en annan mix”, säger Stefan.

Läs mer här innan du åker dit: Vindö Bilgalleri.

Rulla till toppen