Mer än en pojkdröm

Det var en gång en grabb på fem år som upptäckte en gammal Volvotraktor bakom en ladugård. Spännande såklart. Men att den här killen också lade ett bud på traktorn då han prompt ville ha den – ja, det var nog inte lika vanligt. Men det var precis vad Richard Öhman gjorde.

Idag drygt 30 år senare är Richards Traktor- och Maskinmuseum i ångermanländska Helgum, med omkring 250 jordbrukstraktorer, skogs- och entreprenadmaskiner, epatraktorer, lastbilar och motorer och redskap, ett unikt tvärsnitt av svensk mekanisering. 

Richard Öhman. Museiägare med imponerande samlingar.

Fast för att ta det hela från början. Egentligen var det inte tänkt att det skulle bli ett museum. Näe, en traktor räckte. Det tyckte Richards familj. Men …

– När vi åkte till Västergötland för att hälsa på släktingar besökte vi Rubens Maskinhistoriska samlingar i Götene. Det gav fortsatt inspiration. Så när jag fyllde elva hade jag sju traktorer. Och det upptäckte ett nyhetsprogram på tv som kom hit. Sen blev det en himla fart. Folk ringde och de ville sälja, skänka eller tipsa om gamla traktorer värda att bevara, minns Richard med ett leende och tillägger att naturligtvis kunde varken han eller hans föräldrar ta emot all världens gamla traktorer.

Men det ena gav ändå det andra, för sommaren 2001 kunde han slå upp dörrarna till sitt alldeles egna museum där inte mindre än 1 200 personer tittade på ett fyrtiotal traktorer och maskiner under de två invigningsdagarna. 

– Under de 20 år som gått sedan dess har det tillkommit en och annan pryl, säger Richard med ett skratt och beskriver att man sätter kvalitet före kvantitet. 

Därför räknas museet idag till topp fem i landet när det gäller handplockade traktorer, maskiner och fordon som låter besökaren ta del av en häpnadsväckande teknisk/mekanisk utveckling från 1920-talet och 50 år framåt.

– Mer än hälften av allt som finns här kan vi direkt starta och köra. Resten kräver lite handpåläggning, som den här lilla bandtraktorn, en Cletrac. Modellen är en av de absolut första som användes för att ersätta hästen i skogsbruket. Det var under tidigt 1920-tal och inte långt härifrån, berättar Richard. 

Deutz vägvält. Tungviktare som plattar till det mesta. 

I en annan del av den stora utställningshallen står tre tyska Lanz Bulldog-traktorer. Riktiga rariteter som i likhet med allt annat i museet har en känd historik. Som ”Hitler-Lanzen” från 1940. Ursprungligen utrustad med gengas vittnar traktorn om en orolig tid där Nazityskland krävde svensk järnmalm och i utbyte levererade maskiner till lantbruket. 

– Bara ljudet av Lanzarnas stora encylindriga tändkulemotorer får fler än traktornördar att bli lyriska när museet under somrarna arrangerar välbesökta kördagar. Fast i sommar törs jag inte lova att det blir några sådana. Museets 20-årsjubileum, där vi vill ge besökarna något alldeles extra, blir sannolikt inte heller av. Allt beror på utvecklingen av coronapandemin så kolla för säkerhets skull att vi kan ta emot mer än förbokade besök, uppmanar Richard.

Lanzavdelningen. Eftertraktade samlartraktorer med priser som går spikrakt upp.

Men det knepiga läget hindrar inte Richards Traktor- och Maskinmuseum från att satsa framåt. Den nybyggda Fordsonhallen ger morfar och farfar en har-du-sett-upplevelse. Och minitraktorsamlingen, som också är en av årets nyheter, blir garanterat barnbarnens showstopper.

– För jag skulle vilja se den 10-årige kille som inte vill hugga tag i ratten på en riktig traktor, fast i miniformat, avslutar Richard med ett skratt. 

Fordson ”Låglund”. Dominerade helt det svenska lantbrukets traktorisering mellan världskrigen. Nu i nybyggd Fordsonhall.

Richards Traktor- och maskinmuseum

Adress: Helgumsbyn 155, 882 93 Helgum

Telefon: 070-259 05 37

Mer information:www.richardstraktormuseum.se

Pris: Efter eget tycke och smak.

Öppet: Ja, men kolla först.

Rulla till toppen