Skoklosters motormuseum flyttar till Skåne

Skoklosters motormuseum flyttar till Skåne

Publicerad

Skoklosters motormuseum grundades av Rutger von Essen redan 1963. När lokalerna där museet hittills funnits fick nya ägare blev museet till salu och en grupp investerare i Skåne slog till.

Bakom satsningen står Uno Levinsson, Håkan Mårtensson, Torbjörn Wistrand och Hans Ahlinder. Målet är att skapa ett nytt utflyktsmål på Österlen och att samtidigt säkerställa att samlingen från Skokloster inte splittras.

Hur kommer man på iden att starta motormuseum?

- Det var mer eller mindre ett sammanträffande att det blev så, berättar Uno Levinsson och fortsätter:

- Och så måste man man vara lite lagom tokig.

För att sköta driften bildades bolaget Österlens Motor- & Teknikmuseum AB och flyttlasset kommer att gå till Simrishamn under våren. Målet är att öppna museet den 6 juni.

Utställningarna kommer att innehålla samlingarna från Skokloster samt ett femtontal fordon från Tekniska museet. Totalt kommer det att handla om ett 45-tal bilar, ett 30-tal motorcyklar och mopeder samt tre flygplan (DC3, Draken och Safir). Dessutom kommer man att ställa ut ett flertal motorer och krydda lokalerna med en hel del av den motorkuriosa som fanns i Skoklostersamlingarna. Det nya museet får namnet Autoseum och inryms i möbelföretaget Mitabs lokaler på Fabriksgatan 10 i Simrishamn.

Motormuseet i Skokloster var ett av de äldsta i Sverige och grundades av Rutger von Essen redan 1963. 1977 köptes samlingen av Gunnar Wretner och övertogs senare av sonen Thomas Wretner.

Av: Rickard Wolrath Foto: Terrapix Photo - Erik Muskus

On
Off

8 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Fredagsfilmen: Nynäsmacken Bromölla 1956

11 kommentarer

Andercz: Jag tror det var ungefär 1974 som bensinpriset gick över en krona litern.. En snabb Googling ger vid handen följande: Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde År Snittpris...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206