Utbildning för veteranbilar

Arbetsgruppen som tagit initiativ till utbildningen består av, stående från vänster, Per de Faire (samordnare), Peter Edkvist (MHRF), Sven Ordell (sakkunnig) och Anita Karlen (MHRF), samt sittande från vänster, Jan-Ove Boll (Motala Motormuseum), Håkan Johansson, Christian Johansson (Motala kommun) och Bo Lindman (branschkonsult).

Utbildning för veteranbilar

Publicerad

Den första fordonstekniska utbildningen i landet, med inriktningen historiska fordon, har nu startats i Motala.

Utbildningen sker på Carlslunds utbildningscenter i Motala och är en 100 poängs introduktionskurs på en termin. Syftet är att bredda kunskaperna hos verksamma bilmekaniker om fordon tillverkade från 1930-talet och fram till 1980-talet. Idag har det blivit allt vanligare att ägare till äldre fordon lämnar in dem till en verkstad istället för att utföra arbetet själva.

-Den trenden har varit tydlig i exempelvis USA och England. Nu har den kommit på allvar även i Sverige och skådar vi in framtiden kommer den trenden att bli ännu tydligare. Behovet av den här typen av mekaniker kommer att växa, då de som idag har kunnandet håller på att gå i pension. Utbildningen inriktar sig i första hand på de som vill starta en liten verkstad med specialinriktning, eller till moderna verkstäder som vill ha en eller flera mekaniker som är kunniga på äldre fordon, säger Peter Edqvist, MHRF.

Introduktionsutbildningen är ett samverkansprojekt mellan MHRF, Motala kommun och Motala Motormuseum. Ambitionen är att orienteringskursen ska utgöra plattformen för en tre terminer lång yrkeshögskoleutbildning.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vad ska nyrenoverad motor smörjas med?

2 kommentarer

Jim Lundberg: Hej Ingvar och tack för din berättelse! Intressant det där med att smutsen rann av.

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-08

  • Classic Motor 2020-07

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842