Nostalgi: Taifun Hurrikan och Cox Baby Bee modellmotorer

Analog hobby. En "diesel" och en glödstiftare.

Nostalgi: Taifun Hurrikan och Cox Baby Bee modellmotorer

Publicerad

Tänk så enkelt det var förr! Inga datorer och mobiltelefoner fulla med appar. Med en liten modellmotor och en skvätt bränsle bestående av ricinolja och eter var lyckan gjord. Ofta hamnade den lilla motorn i ett linkontrollstyrt plan och lade man till lite pengar kunde man investera i ett radiostyrt plan med servon och radiosändare på 27 mHz-bandet.

Den vänstra motorn är en tysk Taifun Hurrikan (Hurricane för den engelska marknaden) på 1,5 cc som arbetar enligt dieselprincipen - alltså att den tänder med hjälp av kompressionsvärmen. Med vingskruven i topplocket ställer man in den optimala kompressionen.

Motorn till höger är en amerikansk motor som heter Cox Baby Bee ("bebis biet") på modiga 0,8 cc (0,049 cu) med glödtändning. För stt starta denna krävs ett batteri som får en liten spiral i topplocket att glöda. När motorn väl startat glöder den lilla spiralen av förbränningsvärmen. Något man kan se om man tittar genom avgasportarna snett underifrån när motorn går.

Någon som pysslade med detta analoga nöje under 60- och 70-talet?

Cox Baby Bee är en glödstiftsmotor och för att starta den behövs ett stort 1,5-voltsbatteri samt klämman som man trär på topplockets lilla kontakt.

On
Off

18 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Värde på AJS

1 kommentar

Jim Lundberg: Det är ett enormt spann på värdet på gamla fordon. En veteranmoppe kan vara värd allt från 500 kronor till över 60 000 kronor. Allt beroende på modell, skick och köpsug. Förutom populariteten hos en...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2020-06

  • Classic Motor 2020-05

  • Classic Motor 2020-04

  • Classic Motor 2020-03

  • Classic Motor 2020-02

  • Classic Motor 2020-01

  • Classic Motor 2019-12

Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842