Nostalgi: Radio Luxemburg

Ett sällskap på vägen - Radio Luxemburg!

Nostalgi: Radio Luxemburg

Publicerad

Från 1931 till 1991 sändes det ut etervågor fyllda med populärmusik från radiostationen Radio Luxemburg. Undertecknad minns när man åkte till morfar och mormor och bilradions enda högtalare spelade musik från "The great 208" då man anspelade på våglängden 208 meter, precis i ena änden av mellanvågsbandet.

Men för att kunna höra på denna station krävdes det att solen gått ner. Ju mörkare det var - desto bättre var mottagningen. Ett av många andra fenomen var att radion tystnade ett ögonblick när man åkte under broar. De långa vågorna kunde inte tränga igenom stål och betong. Ibland kunde stationen försvinna i ett fräsande och sprakande bara för att återkomma kristallklart efter en liten stund. Detta kallades för fading ("fäjding") och orsakades av variationer i atmosfären där radiovågorna var uppe och vände på sin väg till radion.

Men i december 1991 var det slut - då drog man ut kontakten för gott till sändaren som hade en effekt av drygt en miljon watt! En 60-årig epok var över. Etern hade blivit betydligt tråkigare.

Det var inte bara i bilen man lyssnade på Radio Luxemburg. Hemma rattade man in denna station som allra helst avnjöts genom en rörradio. Som här: En Nornan från 1957 som tillverkades av Monarkfabriken i Tobo.

The great 208 hade en våglängd på 208 meter och hittades i ena änden av mellanvågsbandet. Vissa radiotillverkare hade anammat nymodigheten att ange stationerna med deras frekvens vilket man gör än idag. Radio Luxemburg hittade man då på 1440 kHz på radioskalan.

Många apparater hade det "Magiska ögat" som det kallades. Detta var en föregångare till tv-apparaternas bildrör (tjock-tv) som med närmast kirurgisk precision visade hur bra man ställt in stationen.

Kommer du ihåg alla jinglarna? Här kan du höra hur det lät.

On
Off

13 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Kärvande växelförare i JB 150 cc

2 kommentarer

Jim Lundberg: Ok - kul att det går åt rätt håll. Berätta gärna hur det slutade!

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-02

  • Classic Motor 2021-01

  • Classic Motor 2020-12

  • Classic Motor 2020-11

  • Classic Motor 2020-10

  • Classic Motor 2020-09

  • Classic Motor 2020-08

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206