Nostalgi: Midsommar på moped

Nostalgi: Midsommar på moped

Publicerad

Jag kände mig nostalgisk när vi startade mopederna för att åka på mopedutflykt under gårdagens midsommarafton. När jag var 15 år firade jag midsommar i Brändön och moppen kördes mest hela dagen. Från stugan till badet, sen till kompisar för att avslutas på Brändö hamns festligheter med liveband och ungdomsdisco. När midnatt kom var himlen fortfarande ljus och myggen stora som jetplan.

Igår gick det lugnare till, men det blev en ordentlig moppetur. För enkelhetens skulle tog vi de mopeder som stod tankade och klara att köra, Saxoped 1136 från 1960 och Monark 1273 "Stockholmare" från 1966.  Jag körd Crescent och Mona Monark. 

När det 26 grader och solsken då finns det ingen bättre än att svalka sig med en mopedtur.

Det är resan som är målet

Stockholmaren är den bekvämare mopeder på gropiga vägar, men när det gäller backtagningsförmånga så rådde den inte på 0.8 hk Sachsmotorn på Saxopeden. Detta märktes när stigningen var över 6 %, men vid lägre stigning så höll de jämt.  Kan ändå konstatera att båda mopederna klarade Vännäs svåraste upp- och nedförsbackar galant.

Klara, färdig, lyft. Snårigt värre och moppen tippade omkull.

Stockholmarens originalverktygssats kom till användning när en skruv gängat upp sig.

Fikaspaus vid Snåltjärn. Man kan undra hur namnet blivit till.

Det blev många timmar i sadel på både nya och välkända vägar. Vid dagens slut var vi helt överrens om att att omgivningen och vägarna blir lite finare när man kör moped.

Hoppas ni haft en trevlig midsommar och att helgen fortsätter lika bra. 

Josefine Anderson

On
Off

6 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Hur fort går en Sachs 98 cc?

28 kommentarer

Jim Lundberg: Pinngasen var "ursprungsgasen" innan rullhandtaget slog igenom. Den gamle TT-föraren Stanley Woods som tävlade på 20- och 30-talet berättade att han fick sämre varvtider när rullgasen...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

  • Classic Motor 2021-04

  • Classic Motor 2021-03

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206