Upplysningstid för Futurliner

Upplysningstid för Futurliner

Publicerad

Parade of Progress var inte bara upplysande för folket utan lyste även upp i mörkret. Nu ska det bli nytt liv i ljusrampen.

De tolv Futurlinerbussarna byggdes ursprungligen till Parade of Progess som turnerade runt och visade upp nymodigheter. Det var både upplysning och underhållning i en tid då TV fortfarande var en nymodighet. Utställningen pågick långt in på kvällarna och då behövdes bra belysning. Ett sätt att sprida ljus var genom ljusramperna på talet till varje Futurlinerbuss.

Vi har tidigare följt plåtrenoveringen av ljusrampen till Futurliner #8 och nu ska belysningen kopplas in.

– Totalt handlar det om 36 lysrör. Sex grupper om fem i varje som lyser nedåt samt tre på varje sida som lyser upp texten "Parade of Progress" på sidorna, förklarar Alf Thorell på Carel som kommer att dra kablarna och koppla in elen.

Richard Sommer, på Sommer Elteknik har sponsrat med alla elkomponenter till ljusrampen.

På Futurlinern kommer LED-lysrör typ T8 att användas. De har aningen större diameter men ett likartat utseende. Färgtemperatur blir med 840 Kelvin. Det ger ett vitare ljus än traditionella lysrör för hemmabruk, men brukar vara standard i skyltar och liknande. LED-lysrör underlättar även kabeldragningen då de varken behöver glimtändare, drosslar eller transformatorer.

Det för i sin tur med sig att rampen blir aningen lättare vilket känns tryggt då den 540 centimeter långa och 85 centimeter breda rampen i uppfällt läge är cirka fem och en halv meter ovanför marken.

– Jag har precis avslutat provmonteringen av lysrören och ska börja dra kablarna. Då passar jag även på att dra fram kablar till de fyra spotlightsen.

Det sitter två i varje ände av rampen och alla fyra sitter i avancerade fästen som gör att de går att rikta. Originalen var i så dåligt skick att nya kommer att tillverkas. Jarl Nilsson, 3Temp, som redan tagit fram en hel del ritningar till Futurlinern, arbetar som bäst på att ta fram ritningar även till riktmekanismen.

 FOTO: JOHNSSON POWER, Reprofoto och retuschering: Anders Mahlstedt/Motorphoto.com

Alf Thorell har monterat rampen i en karossvagga för att smidigt kunna arbeta på den. Längden är hela 540 centimeter.

Lysrören blir av LED-typ vilket gör att varken transformatorer, drosslar eller glimtändare behövs.

Kopplingsplinten är av modell större och kommer att renoveras.

Lysrören vinklas utåt när rampen hissas upp. I de två runda hålen kommer spotlightsen att sitta.

Här växer ritningen fram till till spotlightsen riktmekanism på ljusrampen.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Tvåcylindrig motorcykel som tänder på ena cylindern

19 kommentarer

Pontiac: Tack Bengt för källhänvisning bussigt. Time out just nu för mekande då jag inväntar brytare och stator avmonterad återkommer efter testning. Stift skall nog vara standardvara som Bosch 3AC eller...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206