Vad är en kolborste i en elmotor?

Kollektorn består av flera kopparsegment där kolen ligger mot under drift. Kolen är inte med på bilden.

Vad är en kolborste i en elmotor?

Publicerad

Fråga: Vad har kolborstar och ringhalvor för funktion i en elmotor?

Adam

 

Svar: I en elmotor sitter en roterande del som kallas för ankare. I ankaret sitter det flera spolar av koppartråd som måste få ström om motorn ska kunna arbeta – alltså att ankaret börjar rotera så att det kan driva något. För att få över ström till det roterande ankaret har man något som kallas kollektor (kollekt = samla ihop) på ankaret. (När du nämner ringhalvor tror jag att det är kollektorn som avses. Man brukar ofta visa en förenklad bild av elmotorer med endast en spole på ankaret och då blir det bara två segment (= två halvor) i kollektorn)

Kollektorn består av ett antal kopparesegment som är anslutna till spolarna i ankaret (se bilden ovan). Mot kollektorn ligger två eller flera kol. Strömmen går då via dessa kol till kollektorn som i sin tur är ansluten till spolarna i ankaret. För länge sedan använde man något som såg ut som borstar och som bestod av en massa metalltrådar. Dessa höll inte särskilt länge och nötte också en hel del på kollektorn. Numera dessa "borstar" gjorda av kol vilket inte slits ner lika fort – dessutom håller kollektorn längre.

Jim Lundberg

On
Off

3 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Brölande Monark Monarped

4 kommentarer

Knut Johannessen: Nu förstår (kanske) jag varför Novolettecylindrarna har ett litet trekantigt jack i underkant på insugsporten. Ett litet snedjack i Ilokolven får vänta, men tack för tipset! /Knut

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206