JB 150 som tappat gnistan

JB 150 som tappat gnistan

Publicerad

Fråga: Hej. Har en JB 150cc som efter ett tags körning bara dör och gnistan försvinner. Efter att ha bytt stift och lite annat kan det gå igen. efter ett tags körning dör den igen.

Har nya brytare och har bytt spole ingenting hjälper. Nu till min fråga vad tror du det kan bero på? Kan man enkelt testa om kondensatorn fungerar eller skall jag byta den?

Claes-Göran Lönn

 

Svar: Förutsatt att den nuvarande tändspolen är nytillverkad så borde felet ligga hos kondensatorn. Tändspolarna på den här tiden var textilisolerade och drar tyvärr åt sig fukt från luften och dessa spolar kan vara rejält sönderärgade på insidan – även om de legat oanvända i decennier. Att byta tändspolen till en lika gammal kan alltså vara meningslöst.

När tändspolar och kondensatorer börjar ge upp så märks det först genom att det uppstår tändningsproblem när de värmts upp av motorn. Oftast så räcker det med att motorn får kallna en stund för att felet tillfälligt ska försvinna. Därför kan man lätt tro att tändstiftsbytet eller att blåsa rent munstycket efter vägkanten löste problemet, men det som hände var att motorn kallnade så mycket under mekandet att de defekta delarna hoppade igång igen.

Man kan testa en kondensator på följande vis: Koppla ur kondensatorn och ladda upp den med ett batteri på 9 – 12 volt. Vänta en minut. Ta en kniv eller liknande och kortslut den mellan anslutningen och själva bägaren. Då ska det uppstå en liten gnista om den är okej. Man bör göra detta i ett mörkt rum för att se gnistan.

Har man en multimeter i närheten kan man istället för att kortsluta kondensatorn mäta om den höll laddningen, men digitala (visar siffror) multimetrar är lite svårtolkade när man ska mäta en så kort stund som kondensatorn ger ifrån sig ström. En annan kontrollmetod är att resistansmäta kondensatorn med multimetern. Då ställer man den i läge för resistansmätning och ansluter den till kondensatorn. Mätaren kommer först att visa att kondensatorn leder ström vilket är normalt då kondensatorn laddas upp av mätaren.

Men efter några sekunder ska mätaren visa oändlig resistans (typ avbrott) om kondensatorn är hel. Bägge dessa prov bör även göras när kondensatorn är uppvärmd till cirka 70 grader. Kondensatorer är billiga delar och vilken kondensator som helst från bil, Mc eller moped fungerar i din JB 150 då i stort sett alla har samma värde; 0,18 - 0,20 µF.

Jim Lundberg

Fin på utsidan - förstörd på insidan. Gamla textilisolerade tändspolar är hygroskopiska och drar i sig fukt från omgivande luft och kan därför vara sönderärgade på insidan trots att de aldrig använts.

Uppdatering 2021-07-21. Signaturen "Zlim" har skickat in en bild på olika brytararmar.

On
Off

5 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Victoria MS 50 som glappar när den är varm

1 kommentar

mekgoran: ett magnetlager har 11 kulor och ett kullager 6203 har 8 kulor så magnetlager borde hålla längre, har någon testat, nåväl, har du så stort glapp borde det vara något fel, svänghjulet ska absolut...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

  • Classic Motor 2021-06

  • Classic Motor 2021-88

  • Classic Motor 2021-05

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206