Rengöra svänghjul från rost

Rost- och järnpartiklar fastnar gärna på magneterna efter en renputsning. Tvätta med thinner och en trasa och blås med tryckluft tills allt är borta.

Rengöra svänghjul från rost

Publicerad

Fråga: Hej! Hur tar man bort rost från magneterna i ett svänghjul? Undrar också hur många watt det ska vara till JB 128. i Stora Tvåtaktsboken står det 6 volt, 30 watt, Men i Monarks reservdelshäfte står det 6 volt 25 watt till M75. Jag har både 25 watts och 30 watts svänghjul. Vilket ska jag använda?

Mvh

Lasse Cedergren

 

Svar: Bäst är nog att slipa bort rosten med en roterande nylonborste med inbyggt slipmedel. Först ska man dock avfetta hjulet med exempelvis thinner eller aceton så att borsten inte geggar igen av olja och fett. Eftersom både rost och metallpartiklar är magnetiska så kommer en stor del av dessa att hålla sig kvar på magneterna efter slipning.

Då får man tvätta bort dessa med thinner eller aceton på en trasa, varvat med att blåsa med tryckluft. En liten neodymmagnet kan fungera som en "dammsugare" och dra till sig partiklarna från svänghjulets magneter. Observera att man inte kan använda citronsyra eller liknande syror för rostborttagning då dessa angriper aluminium vilket svänghjulets stomme består av.

När det gäller effekten så vet jag inte om skillnaden mellan 25- och 30-wattssvänghjulen ligger hos hjulen eller i själva tändsystemet. Men det är bara att prova för att se om något svänghjul fungerar bättre än det andra. Men det finns (minst) två olika varianter på denna typ av svänghjul och skillnaden ligger i kilspårets placering. På nedre bilden syns vilka Stensholmssvänghjul som passar till vad.

Jim Lundberg

Det finns i huvudsak två olika svänghjul från Stensholm till motorcykelmotorer från denna period. Skillnaden ligger i var kilspåret sitter.
Till JB 150 sitter kilspåret i riktning "klockan 8" och till JB 128 och Husqvarna i riktning "klockan 4" om hjulet står som på bilden.

On
Off

1 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Vilken gänga på bensinkranen till Husqvarna Silverpil?

2 kommentarer

Rexmja: Hej Vilken gänga vet jag ej, men tror att detta är rätt packning. Kolla...

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

  • Classic Motor 2021-08

  • Classic Motor 2021-07

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206