Gummi

Favorit i repris: Tillverka gummidetaljer

Gummi blir stelt och vittrar sönder med tiden, men det går att tillverka nya detaljer på egen hand hemma i garaget. Vi visar hur.

Vi fick en fråga om det gick att köpa tidningen där denna artikel var publicerad, men det går tyvärr inte. Det enda vi kan erbjuda är en pdf på materialet. Hoppas det går bra. Så här skrev vi då:

Så tillverkar du dina egna gummidetaljer

Gummi blir stelt och vittrar sönder med tiden, men det går att tillverka nya detaljer själv. Gummiproffset Erland Lagerqvist visar hur du går tillväga hemma i garaget.

När vår nya projektbil fingranskades såg jag bland annat att hållaren till tändkablarna var ersatt av en begagnad kylarslang. Visst fyller den samma funktion, men den är inte vacker. I bra att ha-lådan fanns en sprucken och lätt vittrad originalhållare som fick tjäna som mall när vi tillverkade en ny.

Erland Lagerqvist, Rubber Mek, har tillverkat gummidetaljer i över 40 år och med hans handfasta råd gick arbetet som en dans. I princip går det till på följande sätt: ett verktyg tillverkas utifrån originaldetaljen, gummimassa pressas ner i verktyget, gummit vulkaniseras genom värme, tryck och tid – sedan är detaljen klar.

– Det handlar inte om gjutning, snarare om att omforma gummit under tryck, värme och tid i ett verktyg. Det ska vara av metall, exempelvis aluminium, förklarar Erland.

Gips kanske någon tänker, men det tål inte det tryck som behövs och isolerar bort för mycket värme.

Vad ska man använda för gummi?

– Det finns många olika gummiblandningar som ger olika egenskaper när det är vulkaniserat, för den här detaljen måste gummit tåla värme, olja och bensin.

Hur mycket material behöver man?

– Några procent eller gram mer än originalbiten annars finns det risk för att det bildas luftbubblor i detaljen under vulkningsprocessen. Hellre lite skägg än luftbubblor.

Krymper inte gummit när det värms upp och omformas?

– Det stämmer, men den här detaljen är så liten att det bara handlar om tiondels millimetrar.

Något annat man bör tänka på utöver att ha bra ventilation och skydda sig mot brännskador?

– Det arbete du lägger ner på finishen i verktyget avspeglas i slutresultatet.

Rulla till toppen