Classic kör Snapphanen Del 8

Mindre än två veckor till start. Dags att kika lite under huven.

Den 18-19 augusti är det dags för Snapphanerallyt och Classic Motor kommer att köra i regularityklassen med en Saab 96 från 1961. Med mindre än två veckor till start är det hög tid att ta en titt under huven på tävlingsbilen.

Bilen som jag ska köra i Snapphanerallyt är i stort sett en vanlig Saab 96 men eftersom ägaren har tävlat med bilen tidigare finns det en del modifieringar. 

Bland annat finns två stycken tändspolar monterade, den ena i reserv som bara är att koppla in om den första skulle lägga av, vilket är lite behändigare än att ha en i reserv i bagaget. Vidare finns en temperaturgivare monterad strax efter grenröret vilket är ett bra sätt att hålla extra koll på motortempen, tvåtaktare kan vara ganska känsliga på den fronten. För att få lite bättre flöde i motorn är luftfiltret öppnat i bakkant samt ett tvåtums avgassystem, båda lika klassiska i rallysammanhang. Effektökningen är kanske inte så stor men i klassen handlar det om att köra på precision i ett jämt tempo och om inte att ta sig så fort som möjligt från start till mål. Därför kan en äldre bil hävda sig mycket bra mot en nyare, då väldigt mycket hänger på kartläsarens förmåga att ge order och förarens förmåga att följa dem.

Utsidan ser för övrigt fin ut och under veckan hoppas jag kunna låna bilen och vänja mig vid frihjul igen, och att köra treväxlat förstås.

Robert Gustavsson/Classic Motor

Galler för strålkastarna och skydd på extraljusen – ser riktigt bra ut.
Öppnad luftburk och tvåtumssystem – gamla knep på en tvåtaktare.
Ett lite mer modernt knep att hålla koll på motorn – en tempgivare strax efter grenröret.
Originaltändspolen till höger och en extra monterad och klar för snabba byten.
Vätskekontrollen visade att kylaren behövde lite påfyllning.

Rulla till toppen