Finns API GL1 kvar?

Fråga: I jakten på transmissionsolja på en av våra större bildelsvaruhus, så verkar GL1 beteckningen ha försvunnit på flaskorna och ersatts av ex API CF/SG/SJ. Är det samma sak?

Det rekommenderas även till våra gamla bilar SAE 30 olja. Menas då vanlig 10-30 olja eller måste det vara en rak 30?

Malmöbon

Svar: Amerikanska petroleuminstitutet (API) tog fram klassificeringen med GL från 1 till 6 när det gäller växellådor. Klasserna fick en översyn 1995 och då ströks alla utan GL4 och GL5.

API-oljor som börjar på C är enkelt förklarat avsedda för dieselmotorer medan S är avsedda för bensinmotorer. Ju högre den andra bokstaven är desto högre prestanda på oljan. Det är såvitt jag förstår inte exakt samma olja som den äldre typen av API GL1 transmissions/växellådsolja. Därmed inte sagt att den inte uppfyller samma specifikationer som en GL1-olja. Det är den enklaste transmissionsoljan och kan i de allra flesta fall ersättas rakt av med motorolja.

När det rekommenderas en rak 30-olja kan den i många fall ersättas med en 10-30 så kallad multigradeolja. En rak 30 och en multigrade 10-30 har samma viskositet vid 100 graders temperatur. Skillnaden mellan dessa oljetyper ligger i viskositeten vid låg temperatur då den raka oljan blir tjockare än multigradeoljan.

Robert Gustavsson

Länk: Ersättning GL1

Rulla till toppen