Hur demonterar man visaren på en VDO hastighetsmätare?

Hur demonterar man visaren på en VDO hastighetsmätare?

Publicerad

Fråga: Hur demonterar man visaren på en VDO hastighetsmätare (moped)? Undrar även om det finns sprängskiss på mätaren.

Kent

 

Svar: Visaren brukar sitta pressad/påtryckt på sin axel och går att dra loss om man bara är försiktig så att man inte skadar själva visaren. Bäst är att tillverka en liten "gaffel" som ett litet koben som man kan bända med under visarens nav.

Kolla bara så att magnettrumman som sitter på samma axel inte skadas när visaren dras uppåt. Gör gärna en markering på trumman så att visaren och trumman "synkar" när mätaren sätts ihop sedan. Tänk bara på att detta är rena urverket och det behövs inte mycket våld för att mätaren ska visa fel eller gå sönder.

Spiralfjädern till nålens axel är väldigt liten och känslig. Den kan man ha sönder enbart med tryckluft. Om denna fjäder skadas kommer mätaren att visa fel hastighet. Om du även ska ta isär vägmätaren så ska dess drev sitta i en viss position relativt varandra för att det ska fungera. Gör man fel vid monteringen så kan dessa kugghjul låsa sig och gå sönder när man kör. Ta närbilder på dem med mobilen innan de tas bort. Någon sprängskiss känner jag tyvärr inte till.

Du kan se mer om VDO hastighetsmätare här här och här

Jim Lundberg

On
Off

2 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Classic Motors besökare

Olja till BSA C11

4 kommentarer

Per L: Verkar följa detta: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0717/0717/files/Lucas-Wiring-Color-Code-Key.png?16435659480873694109

Futurliner

Prenumerera på Classic Motor!

Classic Motor är Skandinaviens ledande tidning för äldre fordon och startade som Signalhornet redan 1969. Vi skriver om fordon med hjul och motor, oavsett om det är från 1917 eller 1977 och oavsett ursprungsland. Folkkära favoriter blandas med exklusiva rariteter, nyrenoverat blandas med fyndskick. Genomgående är dock att fordonen ska vara i originalutförande.

Beställ prenumeration och betala direkt online

  • Classic Motor 2022-02

  • Classic Motor 2022-01

  • Classic Motor 2021-12

  • Classic Motor 2021-89

  • Classic Motor 2021-11

  • Classic Motor 2021-10

  • Classic Motor 2021-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206