Hur demonterar man visaren på en VDO hastighetsmätare?

Fråga: Hur demonterar man visaren på en VDO hastighetsmätare (moped)? Undrar även om det finns sprängskiss på mätaren.

Kent

 

Svar: Visaren brukar sitta pressad/påtryckt på sin axel och går att dra loss om man bara är försiktig så att man inte skadar själva visaren. Bäst är att tillverka en liten ”gaffel” som ett litet koben som man kan bända med under visarens nav.

Kolla bara så att magnettrumman som sitter på samma axel inte skadas när visaren dras uppåt. Gör gärna en markering på trumman så att visaren och trumman ”synkar” när mätaren sätts ihop sedan. Tänk bara på att detta är rena urverket och det behövs inte mycket våld för att mätaren ska visa fel eller gå sönder.

Spiralfjädern till nålens axel är väldigt liten och känslig. Den kan man ha sönder enbart med tryckluft. Om denna fjäder skadas kommer mätaren att visa fel hastighet. Om du även ska ta isär vägmätaren så ska dess drev sitta i en viss position relativt varandra för att det ska fungera. Gör man fel vid monteringen så kan dessa kugghjul låsa sig och gå sönder när man kör. Ta närbilder på dem med mobilen innan de tas bort. Någon sprängskiss känner jag tyvärr inte till.

Du kan se mer om VDO hastighetsmätare här här och här

Jim Lundberg

Rulla till toppen