Växlingsproblem på Zündapp rundmotor

Fråga: Hej, har en Zündapp 3-växlad rundmotor med lite växelproblem. Växla upp går fint men det är problem med att växla ner. Kopplingen tar och fungerar, men man måste rulla nästan på tomgång för att kunna växla ner och man får inte heller koppla för fullt annars går det inte. Det känns inte som det har med slitna lameller att göra, tycker inte heller att jag har spänt kopplingsvajern så mycket.

Hugo Andersson

 

Svar: Frågan är om kopplingen verkligen frikopplar så mycket som den ska. Om kopplingen tjuvdrar trots att man dragit in kopplingshandtaget blir växellådan svårväxlad (och ofta ljudlig) och det brukar då även vara svårt att hitta friläget när man står stilla med motorn igång.

Om man lägger i ettan vid stillastående om motorn igång så ska motorn inte stanna om man har dragit in kopplingshandtaget helt. Det klickar till lite när växeln går i och motorn kan gå ner lite i varv, men det är allt som ska hända om kopplingen fungerar som den ska.

Om det smäller ljudligt och motorn stannar – eller om hela mopeden vill åka iväg när man lägger i ettan, är något fel. Zündapps växelmekanism är väldigt stryktålig men även den kan vara sliten. Även dragkilen inne i den utgående axeln kan vara skadad/sliten.

Hur man justerar kopplingen och växlarna på Zündapp 278-motorn kan du läsa om i artikeln Så byter du lameller på din Zündapp

Jim Lundberg

Växlingsproblem på Zündapp rundmotor
Själva dragkilen (klumpen som pennan pekar på) måste vara i bra skick om växlarna ska fungera som de ska. Men även växelmekanismen måste kontrolleras om växlarna krånglar.
Rulla till toppen